در دنیای فناوری های کامپیوتر ،کلمه مادر برد بسیار استفاده می شود مخصوصا وقتی با مارک هایی مانند Asus و Intel سرو کار داشته باشیم.اما مادربرد چیست و مهمتر از همه ، چه کاری انجام می دهد؟
اگر بخواهید کامپیوتر خود را یک بدن بدانید ، مادربرد سیستم گردش خون خواهد بود.مادر برد در حقیقت وظیفه مسیریابی برق را بر عهده دارد که به هماهنگی عملکرد همه اجزا با یکدیگر کمک می کند.
توجه داشته باشید مادر برد همان CPU نیست (CPU وظیفه محاسبات کل سیستم را بر عهده دارد)،مادر برد محاسبات پردازنده و نتایج آنهارا سازماندهی می کند و تمام قطعات کامپیوتر را به یکدیگر ارتباط می دهد.هیچ چیز دیگری نمی تواند بدون مادر برد کار کند،به همین دلیل است که بسیار حیاتی تلقی می شود.
مادر برد چیست و چه کاری انجام می دهد؟
هدف اصلی مادربرد انتقال نیرو و ایجاد مکانی است که همه اجزای شما بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. مادربرد شما به تنهایی هیچ تاثیری بر عملکرد ندارد. با این حال ، بسته به چیپست (در مورد آن به زودی) ، مادربرد شما می تواند عملکرد بالاتری را در صورت جفت شدن با سایر سخت افزارها ایجاد کند.
یکی دیگر از عملکردهای مهم مادربرد بارگیری سیستم عامل شما است. یک تراشه سیستم عامل روی برد سیستم ورودی/خروجی اساسی(BIOS) را ذخیره می کند. این برنامه بسیار سبک است و اولین چیزی است که رایانه شما بارگذاری می کند و به شما این امکان را می دهد تا داده های هارد دیسک خود را بخوانید و در نهایت سیستم عامل خود را بارگیری کنید.
عملکرد مادربرد تا حد زیادی توسط چیپست تعیین می شود. چیپ ست مادربرد وظیفه برقراری ارتباط بین اجزای مختلف شما را بر عهده دارد و آنها از تولید کنندگان CPU تهیه می شوند (AMD و Intel هر دو دارای طیف وسیعی از گزینه های چیپست هستند). معمولاً خواهید دید که سازندگان CPU چیپست های جدیدی را همراه با نسل جدید پردازنده ها منتشر می کنند. دلیل آن این است که چیپست جایی است که بیشتر نوآوری های مادربرد روی می دهد و به کاربران اجازه می دهد از RAM بیشتری استفاده کنند و از جمله موارد دیگر دسترسی به ویژگی هایی مانند PCIe 4.0 داشته باشند.
مادربردها همچنین مانع لجستیک ساخت کامپیوتر هستند. چیدمان مادربرد عمدی است و بخشهای مهم انتقال نیرو و ارتباطات را در نزدیکی اجزای مورد نیاز قرار می دهد. به عنوان مثال ، CPU شما از طریق مادربرد قدرت دریافت می کند. با این حال ، مادربرد همچنین دارای یک ماژول تنظیم کننده ولتاژ (VRM) است که بین اتصال قدرت و پردازنده برای حفظ قدرت ثابت قرار دارد.
مادر برد از چه اجزایی تشکیل شده است؟
چندین طرح و فرم مختلف برای مادربرد وجود دارد که طی سالها برای دستگاه های مختلف و تکنولوژی در حال پیشرفت به روز شده است. با این حال ، همه مادربردها چند ویژگی مشترک دارند. همه آنها دارای مدارهایی هستند که برای هماهنگی فرایندهای رایانه استفاده می شود و یک هیت سینک برای جذب و هدایت گرما برای خنک نگه داشتن مادربرد در حین استفادهدارند. بیشتر آنها منبع قدرت ثانویه نیز دارند.
وقتی به هر مادربردی نگاه می کنید اولین چیزی که به آن توجه می کنید این است که اسلات و اتصالات زیادی دارد. از آنجا که همه چیز از طریق مادربرد هدایت می شود ، نیاز به تماس فیزیکی با تقریباً همه اجزای کامپیوتر دارد. این شامل منبع اصلی ، CPU ، اسلات RAM ، USB ، PCI ، کارت های ویدئو و صدا و شکاف های توسعه است.
اگر از ماوس بی سیم یا صفحه کلید خارجی استفاده می کنید ، آنها اتصالات خود را به همراه سایر لوازم جانبی ضروری که می خواهید ، دارند. این ابزار به همین دلیل است که به نظر می رسد مادربرد حلقه ای از اتصالات است که این عملکرد اصلی آن است.
با گذشت زمان ، پورت های مادربرد بر اساس آنچه تکنولوژی فعلی می خواهد تغییر می کند. به همین دلیل است که یک مادربرد قدیمی ممکن است دارای پورت های متعددی برای اتصالات قدیمی باشد.
در بیشتر موارد ، آنها دارای پورت های جانبی نیز هستند. مادربرد اتصال داخلی مانند RAM و CPU شما واتصالات خارجی مانند USB و Thunderbolt را نیز کنترل می کند. علاوه بر این ، مادربردها پورت های شبکه (اعم از اترنت ، Wi-Fi یا هر دو) را ارائه می دهند و معمولاًد ارای اتصالات ویدئویی هستند.(اگر پردازنده شما دارای گرافیک داخلی باشد).
اتصالات با گذشت زمان تغییر کرده و سازگار شده اند ، اما هدف مادربرد ثابت است. هر چیزی که به رایانه شما متصل می شود ، به هر طریقی به مادربرد متصل می شود. حتی پورت های USB جلوی کیس کامپیوتر شما مستقیماً به مادربرد متصل می شوند.
تاریخچه مختصر مادربورد
مادربرد مدرن مدتها پس از اولین رایانه ها اختراع شد. رایانه های اولیه معمولاً ماشینهای ساده تری بودند ، بدون نیاز به هماهنگی بسیاری از فرایندها به طور همزمان انجام می دادند. قبل از رونق بخشیدن به بازار مصرف ، تقاضای زیادی برای مادربردهای تولید و انبوه وجود نداشت.
با این حال ، این امر در سال 1981 هنگامی که IBM رایانه شخصی خود را منتشر کرد تغییر کرد ، به همین دلیل لپ تاپ ها و دسکتاپ را رایانه شخصی می نامند. این رایانه ها نیاز به راهی برای تنظیم فعالیت خود برای مصرف کنندگان داشتند. در پاسخ ، IBM اولین مادربردی را که این کار را انجام داد ، توسعه داد . یک تراشه رایانه ای که هنگام انجام وظایف دیجیتالی کاربران به تمام جزئیات رسیدگی می کرد.
در ابتدا به آن Planar می گفتند و در گذر زمان ، نام های زیادی را به خود دید،اصطلاح مادربرد از آنجایی که برد مدار در اصل به عنوان مادر برای سایر اجزای کامپیوتر عمل می کرد ، رایج ترین شد.
چگونه مادر برد را ارتقا دهیم؟
یشتر قاب های کامپیوتر از کنار باز می شوند و مادربرد در مقابل پنل دسترسی نصب شده است. این امر مادربرد را از بیشتر خطرات در امان می دارد و جهت عمودی آن به حداقل رساندن گرد و غبار کمک می کند. مزیت دیگر این است که همه اسلات های توسعه شما را در دسترس قرار می دهد و قرار دادن رایانه در کنار آن باعث می شود که هرگونه قطعات اضافی را به هم متصل کنید.
اطمینان حاصل کنید که مادربرد شما مجهز به تمام اتصالات مورد نیاز برای ارتقاء برنامه ریزی شده شما باشد،ارتقاء بسیاری از مادربردها برای فعالسازی پیشرفت های دیگر مانند پردازنده های گرافیکی یا CPU های جدید که مدل قبلی شما از آنها پشتیبانی نمی کرد ، ضروری است. انجام این کار می تواندبا هزینه زیادی تمام شود.
اگر مادربرد شما خیلی قدیمی شده است ، یک رایانه جدید تهیه کنید. به احتمال زیاد بسیاری از قطعات مانند RAM و CPU نیاز به ارتقا دارند. در مجموع ، خرید رایانه جدید ارزان تر است. هزینه ها را در مقابل مزایا بررسی کنید تا مشخص کنید چه چیزی با بودجه شما مناسب است.
برای ارتقاء مادربرد ، باید کامپیوتر خود را جدا کرده و هر قطعه ای را به جز منبع تغذیه و هارد دیسک ها بردارید و جایگزین کنید. همه چیز به مادربرد متصل می شود ، بنابراین اگر تصمیم به ارتقاء آن دارید باید همه چیز از هم جدا شود.